Laravel - Nedir, Neden Kullanıyoruz ve Kimler Kullanıyor?

Tanıtım

Laravel temel olarak arka uçta PHP kullanarak web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir çerçevedir. Günümüzde kabul edilen en popüler PHP tabanlı web çerçevelerinden biridir. Laravel, Haziran 2011'de geliştirici Taylor Otwell tarafından tanıtıldı. En son sürümü Laravel 9, Şubat 2022'de piyasaya sürüldü.

Bize sağladığı özelliklerle tanınır. Laravel ile uygulama oluşturma çok kolay ve daha az zaman alıyor. Yerleşik paketleri, kodlama yolculuğumuzu daha az telaşlı hale getirir. Laravel işimizin çoğunu bizim için yapıyor. Kimlik doğrulama ve yetkilendirmenin uygulanması, güvenliğin yönetilmesi, roller ve izinlerin işlenmesi, vb. tümü, bazı CLI komutlarının yardımıyla bir projeye entegre edilebilir.

Laravel Nasıl Çalışır?

Laravel, MVC mimarisini takip eder veya yaygın bir uygulama geliştirme mimarisi olan Model-View-Controller Structure olarak da bilinir.

laravel mvc

MVC mimarisini anlamak oldukça kolaydır. Bir kullanıcının girdiği istek ne olursa olsun, doğrudan kontrolöre gider. Bir kullanıcıdan geçerli bir istek aldıktan sonra, denetleyici dosyası, istenen bilgileri almak için veritabanıyla etkileşime girer. Son olarak, veritabanından alınan bilgiler, bir görünüm dosyasında kullanıcıya yanıt olarak gösterilir.

MVC mimarisi, sunum katmanını veya görünüm dosyasını mantıksal katmandan veya denetleyici dosyasından ayırdığı için çok kullanışlıdır. Bu, hataları tanımlamayı ve düzeltmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, kodumuzu daha yapılandırılmış ve esnek hale getirir.

Neden Laravel'i Kullanmalı?

Laravel çeşitli özellikler sunar ve bu nedenle yeni bir projeye başlamadan önce Laravel'i kullanmayı düşünmek gerekir. Laravel'in bazı özelliklerini aşağıda tartışalım,

1. Basitlik

Laravel basit ve anlaşılması kolaydır. PHP ile biraz kodlama bilginiz varsa ve MVC yapısının nasıl çalıştığını biliyorsanız, Laravel ile çalışmaya hazırsınız. Laravel ile bir projeye başlamak sadece bir komut uzağınızda. Bir projenin başlangıcında gerekli tüm dosya ve klasörleri oluşturur.

Böylece projemiz için üzerinde çalışmaya başlayabileceğimiz ortak bir dizin yapısı verildi. Laravel'in bu ortak klasör yapısı, diğer geliştiricilerin kodunun analizini daha az karmaşık hale getirir.

2. Güvenlik

Herhangi bir mobil veya web uygulaması için güvenlik önlemleri uygulamak, yapılması zor olsa da önemlidir. Ancak Laravel ile güvenlik sizi ilgilendirmez. Laravel, projenizin başlangıcından itibaren karşılaşabileceğiniz her türlü güvenlik sorunuyla ilgilenir. Ayrıca Laravel, güvenlik sorunlarını ele almak için uygulanan birçok kitaplık paketi sağlar.

Laravel, aracı bir sistem olarak çalışarak her türlü talebi ele aldığından, zararlı kod enjeksiyonu artık sorun olmaktan çıkıyor. Ayrıca, yerleşik CSRF belirteci, her türlü güvenlik tehdidini ele alır.

3. Artisan CLI

Laravel, Artisan adlı yerleşik bir komut satırı aracıyla birlikte gelir. Bu komut satırı aracı, geliştiricilerin tekrarlayan görevleri manuel olarak gerçekleştirmemesine yardımcı olur. Denetleyici dosyaları, ara katman yazılımı veya modeller oluşturma gibi görevler Artisan ile kolayca yapılabilir. Veritabanımızı taşıma dosyaları oluşturmak veya veritabanlarını taşımak gibi yönetmek de Artisan'ın yardımıyla yapılabilir.

4. Eloquent ORM

Laravel ile birlikte sunulan Eloquent ORM, bizim için de kullanışlı bir araçtır. Bir ORM, veritabanlarıyla etkileşime girmek ve sorgular yapmak için her zaman yararlıdır. Laravel'in Eloquent ORM'si, sözdizimi SQL'e oldukça benzer olduğu için anlaşılması oldukça kolaydır.

5. Templating Engine

Laravel ayrıca Blade adında bir şablonlama motoruyla birlikte gelir. Blade, hem statik hem de dinamik iki tür şablon oluşturmaya yardımcı olur. Html, CSS, Javascript ve hatta ham PHP kodu Blade şablonunda yazılabilir.

6. Dahili Paketler

Laravel, devasa miktardaki kütüphane paketleri nedeniyle geniş çapta beğenilmektedir. Hemen hemen her işlevsellik için kütüphane paketleri vardır. Kimlik doğrulamadan hata ayıklamaya kadar uygulamanız önceden oluşturulmuş kitaplık paketleri tarafından yapılabilir.

Laravel'in iyi bilinen paketlerinden bazıları, Laravel-Breeze (kimlik doğrulama ve yetkilendirme için), Spatie (rol ve izin atamak için), Socialite (Facebook, Instagram, vb. gibi sosyal bağlantılarla kimlik doğrulama için), Cashier (ödeme ağ geçidi entegrasyonu için), ve daha fazlası.

Laravel'i Kimler Kullanıyor?

Laravel, takdire şayan özellikleri nedeniyle birçok birinci sınıf şirket tarafından kullanılmaktadır. Web sitelerini yönetmek için Laravel geliştirme ortamını kullanan bazı büyük işletme şirketleri aşağıda belirtilmiştir,

  • Pfizer
  • BBC
  • About You
  • TourRadar
  • Magneto IT Solutions
  • Crowdcube
  • 9GAG

Laravel, büyük işletmeniz için web sitesini geliştirmek ve sürdürmek için çok kullanışlıdır. Büyük bir veritabanı sisteminiz varsa ve web siteniz her seferinde Laravel'e gitmeniz gerektiğinde karmaşık hesaplamalar yapmak zorundaysa.

Bu makaleyi okuduktan sonra Laravel ile ilgileniyorsanız, Laravel'in Laravel'deki resmi belgelerini ziyaret etmekten çekinmeyin .

Sonuç

Laravel, herhangi bir PHP web geliştiricisi için gerçekten bir mücevherdir. Kodlama hayatımızı kolaylaştırıyor. Sağladığı çok sayıda kütüphane paketi ve sahip olduğu çok sayıda topluluk desteği, Laravel ile çalışmayı Harikalar Diyarı'na bir yolculuk haline getiriyor. Artık daha fazla geliştirici, Laravel Topluluğunu daha büyük ve daha güçlü yapan Laravel'i kullanmayı düşünüyor.

Bu nedenle, herhangi bir sorunla karşılaşırsak, bize yardım etmeye hazır muazzam bir Laravel topluluğumuz olduğunu biliyoruz. Ayrıca Laravel, düzenli olarak güncellenen bir çerçevedir, bu nedenle Laravel çerçevesiyle ilgili herhangi bir sorun kesin olarak çözülecektir. Yani bir proje başlatmayı düşünüyorsanız Laravel'i deneyin.

Girl Eating Pizza

If you're preparing for a PHP developer interview, it's essential to have a good understanding of the PHP programming language and its ecosystem. PHP is a popular server-side scripting language used f

Girl Eating Pizza

JavaScript, web sayfalarında dinamik ve interaktif işlevler gerçekleştirmek için kullanılan bir programlama dilidir.

Girl Eating Pizza

Laravel temel olarak arka uçta PHP kullanarak web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir çerçevedir. Günümüzde kabul edilen en popüler PHP tabanlı web çerçevelerinden biridir.

Girl Eating Pizza

Laravel 8 özel oturum açma ve kayıt eğitimi; Bu eğitimde, Laravel uygulamasında özel kimlik doğrulama oturum açma ve kaydının nasıl oluşturulacağını açıklayacağız.

Girl Eating Pizza

Yakında Laravel 9 çıkacak ve bunları kullanabileceğimiz bazı yeni özellikler var. Bu makalede yeni bir özelliği inceleyeceğiz.

Girl Eating Pizza

Bugün PHP Laravel Framework'ünde yeni bir route dosyasının nasıl oluşturulacağını öğreneceğiz.

Girl Eating Pizza

json_decode() işlevi, bir JSON nesnesinin kodunu bir PHP nesnesine veya bir ilişkisel diziye dönüştürmek için kullanılır.

Girl Eating Pizza

PHP ile JSON oluşturma, çevirme, dönüştürme işlemi nasıl yapılır?

Girl Eating Pizza

Fluent Interface, daha okunabilir kod yapısı sağlayan tasarım yapısıdır. Sınıf içersinde yer alan fonksiyonları zincirlemeye yöntemiyle birbirlerine this ile oluşturulan nesneyi döndürerek bağlamaktır.