Feynman Tekniği İle Yeni Bir Bilgi Dört Kolay Adımda Nasıl Öğrenilir ?

Feynman Tekniği İle Yeni Bir Bilgi Dört Kolay Adımda Nasıl Öğrenilir ?

Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin sadece tanımını mı biliyorsunuz? Bunu sınamanın bir yolu Feynman Tekniği olarak bilinir. 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden Nobel Ödüllü Richard Feynman, yaşam boyu öğrenme konusundaki ünüyle de bilinen bir deha. Fyman tekniği ile gerçekten anlamadığınız konuları anlamak istediğinizde, anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak istediğinizde, sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz.
Feynman Tekniğine bir göz atalım
İlk adım olarak konuyu belirleyin

Boş bir kağıt alın. Önce, kağıdın en üstüne öğrenmek istediğiniz konunun başlığını yazın. Daha sonra konu hakkında bildiğiniz her şeyi altına yazmaya çalışın

2. adım olarak konuyu bilmeyen birine anlatır gibi anlatın

Kağıdın geri kalanına konuyu hiç bilmeyen birine anlatıyormuşçasına, mümkün olduğunca karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçınarak öğrendiklerinizi yazın.

3.adım olarak takıldığınız noktada, kaynağa geri dönün

ikinci adımda hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığınız yerler olduğunu fark ettiğinizde konu hakkında çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi kağıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar okuyun ve çalışın.

Son adımda ise Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun:

Artık kağıda döktüklerimizi gözden geçirebiliriz. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır. En zor adım bu olsa gerek :)))

Kendinizi geliştirirken bu yöntemi deneyebilirsiniz :)


Kaynak